Sastamalan Ajoksenkankaan tuulivoimahankeen asukaskysely
Ympäristövaikutusten arvioinnissa arvioitavat vaihtoehdot
Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan hankkeen eli Ajoksenkankaan tuulipuiston toteuttamisen vaihtoehtoja, sekä niiden vaikutuksia YVA-lain ja -asetuksen edellyttämällä tavalla. Hankkeen YVA-menettelyssä tarkastellaan tuulivoimapuiston toteuttamisvaihtoehtoja VE1 ja VE2, sekä voimajohtoreitin vaihtoehtoja SVE1, SVE2 ja SVE3. Lisäksi tarkastelussa on vertailuna vaihtoehto, jossa hanke jätetään toteuttamatta (vaihtoehto VE0).
- Vaihtoehdossa VE0 hanketta ei toteuteta, eikä hankealueille tule uutta toimintaa. Ympäristövaikutusten arvioinnissa vaihtoehdon VE0 vaikutukset arvioidaan samalla tarkkuudella kuin varsinaisten toteuttamisvaihtoehtojen, jotta tuotettu tieto ympäristövaikutuksista on tasapuolista ja vertailukelpoista.
- Vaihtoehdossa VE1 rakennetaan enintään 12 voimalan tuulipuisto. Voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 260 m, napakorkeus 172,5 m ja roottorin halkaisija 175 m. Voimaloiden yksikköteho on noin 8MW. Hankkeen kokonaisteho on noin 96 MW.
- Vaihtoehdossa VE2 rakennetaan enintään 8 voimalan tuulipuisto. Voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 260 m, napakorkeus 172,5 m ja roottorin halkaisija 175 m. Voimaloiden yksikköteho on noin 8 MW. Hankkeen kokonaisteho on noin 64 MW.
Seuraavassa kuvassa on hankealue sekä tuulivoimaloiden alustava sijoittuminen hankealueella vaihtoehdoissa VE1 ja VE2.
Kuva 2. Hankealue, alustava tuulivoimaloiden sijoittuminen hankealueella vaihtoehdoissa VE1 ja VE2, vaihtoehdot kartalla. Voimaloiden etäisyys hankealueen rajasta on noin 1 km.
Klikkaamalla kuvaa, se aukeaa suurempana omaan ikkunaan.
Seuraavassa kuvassa on esitetty kahden, viiden ja kymmenen kilometrin etäisyysvyöhykkeet Ajoksenkankaan toteutusvaihtoehtojen VE1 ja VE2 voimaloista.
Kuva 3. Etäisyysvyöhykkeet kahden, kolmen, kuuden ja kymmenen kilometrin säteellä Ajoksenkankaan toteutusvaihtoehto VE2 voimaloista katsottuna.
Klikkaamalla kuvaa, se aukeaa suurempana omaan ikkunaan.
Sähkönsiirto
Hanke sisältää kolme vaihtoehtoa sähkönsiirrolle, jotka ovat olennainen osa alueen energiainfrastruktuurin kehittämistä. Ensimmäiset kaksi vaihtoehtoa, sähkönsiirto SVE1 ja SVE2, keskittyvät maakaapelin käyttöön Carunan Sastamala-Äetsä verkkoon liittymisessä.
Hankealueella tuotettu sähkö on tarkoitus siirtää valtakunnanverkkoon joko noin 4 km etäisyydellä hankealueen luoteispuolella sijaitsevan Caruna Oy:n Sastamala-Äetsän 110 kV voimajohtoon liittymällä (SVE1 ja SVE2), tai vaihtoehtoisesti 18 km etäisyydellä hankealueen pohjoispuolella sijaitsevan Fingrid Oyj:n Harjavalta-Melon 110 kV voimajohtoon liittymällä (SVE3). Maakaapeli on ensisijainen vaihtoehto sähkönsiirron toteutuksessa.
Tuulivoimapuiston sisäisen sähkönsiirron toteuttamiseksi tuulivoimapuistoon rakennetaan yksi tai useampi sähköasema, joihin sähkö johdetaan tuulivoimaloilta maakaapelein. Maakaapelit sijoitetaan pääsääntöisesti huoltoteiden yhteyteen kaivettaviin kaapeliojiin.
Ilmajohto käsittää pylvään lisäksi johtoalueen, jonka muodostavat johtoaukea ja johtoaukean molemmin puolin sijaitsevat reunavyöhykkeet, joilla puiden kasvukorkeus on rajoitettua (Kuva 5–4). Johtoalueen leveys vaihtelee johdon rakenteesta ja jännitteestä riippuen yleensä 26–42 metrin välillä. Reunavyöhykkeen leveys on yleensä 10 metriä. Voimajohtojen siirtojännite, pylvästyyppi ja johtoalueen leveys tarkentuvat suunnittelun edetessä.
- Sähkönsiirto SVE1 ja SVE2 sähkö siirretään maakaapelilla valtakunnanverkkoon noin 4 km etäisyydellä hankealueen luoteispuolella sijaitsevan Caruna Oy:n Sastamala-Äetsän 110 kV voimajohtoon liittymällä
- Sähkönsiirto SVE3 liittyminen 110kV ilmajohdolla Fingridin Harjavalta-Melon verkkoon, pituus 19,8 km
Seuraavassa kuvassa on esitettynä hankealue ja voimajohtoreittien toteutusvaihtoehtojen SVE1, SVE2 ja SVE3 sijainnit kartalla.
Kuva 4. Hankealue ja voimajohtoreittien vaihtoehdot SVE1, SVE2 ja SVE3 kartalla.
Klikkaamalla kuvaa, se aukeaa suurempana omaan ikkunaan.